Het hebben van een tuin is een enorme luxe. Maar in het onderhoud ervan gaat ook redelijk wat werk zitten. Zeker als je tuin geplaagd wordt door allerlei problemen. Hoe los je die snel en blijvend op? In deze blog geef ik je hier wat tips voor, hopelijk fleurt jouw tuintje dan snel weer op. Lees je mee?

De droogte in de zomer

De seizoenen lijken in Nederland extremer te zijn geworden de afgelopen jaren. Vooral in de zomer hebben we te maken met extreem warm weer en veel droogte. Dit zorgt ervoor dat je tuin uitdroogt en zelfs kan verbranden. Om daar weer van terug te komen, hebben je planten lang nodig. Het is dus belangrijk om de boel genoeg water te blijven geven. Het beste wat je kan doen, is s’ ochtends heel vroeg de tuin sproeien of ’s avonds als de zon onder is. Zo kunnen de zonnestralen niet door de waterdruppels branden. Je kan ook werken met een continu druppelsysteem. Dit houdt de aarde vochtig gedurende de dag.

Kruipers in je gewas

Een tuin staat vol met flora maar ook met fauna. Niet alle dierenvriendjes zijn even welkom. Ongedierte kan een groot probleem vormen. Zeker als je in jouw tuin groente verbouwd. Een veelvoorkomend probleem zijn slakken. Deze eten zich helemaal rond en laten niks voor jou over. Je kan slakken uit je gewas houden door de grond van en rondom de gewassen met schelpenstukjes te bezaaien. Dit schrikt slakken af omdat ze hier niet goed overheen kunnen kruipen.

Red je gazon

Ook je gazon kan ten prooi vallen aan ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan emelten. Zij zorgen ervoor dat je straks allemaal dode en kale plekken in je gazon ziet. Dat staat niet mooi en kan zich snel verspreiden. Je hoeft gelukkig niet met chemicaliën aan de slag. Op een natuurvriendelijke manier kan je dit probleem bestrijden, namelijk met aaltjes tegen emelten. Deze aaltjes vormen geen probleem voor je gazon en eten de emelten op. Je helpt dus in principe gewoon de natuur een handje.

Aandacht en moeite

Om je tuin helemaal gezond en fleurig te houden, heeft het gedurende het hele jaar aandacht nodig. Het ene seizoen is dat wat meer dan het andere. Als je een oog houdt op je tuin zie je het ook snel wanneer problemen zich voordoen en dan kan je meteen handelen voor het zich verder uitbreidt. Zo maken de plagen in jouw tuin geen schijn van kans!

Aanbevolen artikelen